Na Bruntálsku řádí zloději jízdních kol. Tento rok je krádeží dvakrát víc než loni . Možné využití fotopasti?

Na Bruntálsku řádí zloději jízdních kol. Letos je krádeží dvakrát víc než loni
Na Bruntálsku přibylo okradených cyklistů. Kriminalisté tam letos zaznamenali zhruba sedmdesát případů, což je dvakrát více než loni ve stejném období. Jízdní kola mizí ze stojanů před obchody i ze sklepů a koláren.

„Už se mi dvakrát ztratilo kolo. Před domem, zamknuté u stojanu. Zámek byl ucvaknutý.“ Paní Šárka, která zrovna zamyká kolo před supermarketem v Krnově, si proto s novým bicyklem pořídila i kvalitnější zámek.

„Je dobré a mám ho ráda, takže bych o něj nerada přišla.“ Ani silný zámek, který si Šárka koupila, ale nemusí být pro zloděje překážkou.

„Máme zvýšený počet krádeží jízdních kol, třeba ze stojanů, například u obchodních domů nebo panelových domů,“ říká policejní mluvčí Pavla Tušková.

Na náměstí v Bruntále jsou ve stojanu dva bicykly. „Tato dvě jízdní kola jsou zamčená lankovým zámkem. Jsou sice zajištěná, ale v dnešní době pachatelé zámky překonají. Máme případy, že kolo bylo zajištěno třeba dvěma zámky, a i přesto ho pachatel odcizil,“ podotýká mluvčí.

Proto je Dle ní lepší se od kola, i zamčeného, příliš nevzdalovat. „Průběžně kolo sledovat, jestli se kolem něj nepohybuje nějaká osoba,“ radí.

„Vozím si s sebou zámek, je z těch lepších, ale myslím, že v dnešní době už jsou zloději schopni překonat každý zámek.“ Jana z Krnova má speciální způsob hlídání kola – stojí u něj a čeká, dokud si její společník třeba nenakoupí v obchodě.

„Cením si ho tak, že bych ho asi před obchodem ani zamčené nenechala. Radši postojím a pohlídám si ho,“ tvrdí.

Bicykly nemusí být v bezpečí ani ve sklepích a kolárnách, dražší kola by cyklisté měli mít raději doma. „Apelujeme na zejména všímavost obyvatel domu k lidem, které tam pouští. Ať nejsou vůči ostatním lhostejní,“ dodává Pavla Tušková.

Část krádeží se už kriminalistům podařilo objasnit, celkem jedenáct bicyklů z Krnova ukradli dva mladíci závislí na drogách.

Myslíte, že kdyby na místě činu byla použita například fotopast, že by to pomohlo odhalit pachatele? A co třeba v následujícím příběhu?

V Beskydech se objevil asi tříletý medvěd. Lesníci vydali varování pro okolní obce Mladý, asi tříletý medvěd hnědý se pohybuje kolem Ostravice a Starých Hamrů v Beskydech. Není plachý, už jej zahlédlo několik turistů či lesníků. Ti na něj upozorňují veřejnost a žádají kvůli bezpečnosti správu CHKO Beskydy o jeho přestěhování. Sdělila to mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Ředitel CHKO František Jaskula podoktl, že přemístění zatím není možné. Zvíře Dle něj není nebezpečné.

Zřejmě jde o jednoho ze dvou medvědů, kteří se v posledních měsících v Beskydech vyskytují.

Medvěd hnědý se Dle lesníků zdržuje v údolí potoka Řečice ve Starých Hamrech. Asi tříletého jedince tu poprvé lidé viděli 17. ledna. Šelma se pravidelně vrací do přezimovací obůrky Jatný, odkud odchází do údolí. Strhla už tři jeleny. Ochránci přírody se medvěda pokusili vypudit hlukem. To se na chvíli podařilo, později se ale šelma na zimoviště vrátila.

V oblasti jsou chataři, nad údolím vede hlavní běžkařská a turistická magistrála na Lysou horu. Medvěda, který se Dle lesníků nechová plaše, mohou potkat místní, běžkaři i turisté.

„Proto jsme upozornili obce Staré Hamry a Ostravici i horskou službu. Správu Chráněné krajinné oblasti Beskydy žádáme kvůli bezpečnosti o přemístění medvěda do jiné lokality,“ uvedl Tomáš Peka, lesní správce z Frýdku-Místku z podniku Lesy ČR.

Dle Jaskuly to momentálně není možné. Agentura ochrany přírody a krajiny, pod kterou CHKO Beskydy spadá, nemá oprávnění medvěda chytat a stěhovat. Musela by požádat o udělení výjimky. Tu lze dostat, kdyby se medvěd přibližoval k domům a byl lidem nebezpečný.

Mluvčí agentury Karolína Šulová sdělila, že zatím není jasné, o jakého medvěda v tomto případě jde. Může se jednat o zvíře, které se loni pohybovalo na Valašsku. Medvěd, který se odvažoval do blízkosti lidí, v kraji zabil několik desítek ovcí.

Ochránci přírody a myslivci se jej neúspěšně snažili odchytit do klece. Může to být ale i medvěd, který se v listopadu objevil u obce Ostravice a vyfotil jej běžec. „Informace, že by se v regionu pohyboval třetí medvěd, nyní nemáme,“ doplnila Šulová.

Vybíráte fotopast? Recenze vám možná pomůže vybrat tu pravou. Přečtěte si naše recenze fotopastí.

Nejdůležitější informace z článku

Krádeže jízdních kol v Bruntálsku Informace
Počet krádeží v roce 2021 cca 70 případů, dvojnásobek oproti předešlému roku
Způsoby krádeží Kola mizí ze stojanů před obchody, ze sklepů a koláren
Rady pro ochranu Průběžně sledovat kolo, nepříliš se od něj vzdalovat, používat kvalitní zámky
Zaznamenané případy Ukradená kola byla zajištěna až dvěma zámky, zloději je přesto odcizili
Zajímavost Celkem jedenáct bicyklů bylo ukradeno mladíky závislými na drogách
Medvěd v Beskydech Informace
Výskyt medvěda Mladý medvěd hnědý kolem Ostravice a Starých Hamrů, není plachý, strhl tři jelena
Žádost o přestěhování Lesníci a obce žádají o přemístění medvěda kvůli bezpečnosti, správa CHKO zatím odmítá
Omezení možnosti zásahu Agentura nemá povolení medvěda odchytit a přemístit bez udělení výjimky